Klief stopt functie zorghotel in Koningsstraat

3 januari 2025

Klief stopt functie zorghotel in Koningsstraat


Klief, voorheen bekend als BZIO, beheert sinds 2005 de locatie Koninklijke Villa in Oostende, die sinds kort officieel Klief Koningsstraat heet. Al vanaf het begin speelt oncologische revalidatie een centrale rol in het zorgaanbod op deze locatie. Ook na de aangekondigde veranderingen blijft dit programma een belangrijk deel van het aanbod van Klief Koningsstraat. In samenwerking met Kom Op Tegen Kanker biedt dit ambulante programma ex- oncologische patiënten en mensen die herstellen na een oncologische behandeling de nodige fysieke en mentale ondersteuning, samen met lotgenoten.


Vanaf 10 januari 2025 zal Klief Koningsstraat zich volledig richten op ambulante zorg. Het herstelverblijf en het zorghotel stoppen. Deze beslissing werd zorgvuldig genomen na uitgebreid studiewerk en overleg op bestuursniveau.


“Het was geen gemakkelijke keuze, maar wel een noodzakelijke om Klief financieel gezond te houden en ons te blijven concentreren op kwaliteitsvolle zorg,” zegt Nick Marlein, algemeen directeur van Klief. “We begrijpen dat dit een grote impact heeft, zowel voor de residenten die hier verbleven als voor ons personeel. Daarom zetten we alles op alles om hen hierbij zo goed mogelijk te ondersteunen.”


Waarom stoppen met het herstelverblijf?

De afgelopen jaren bleek dat het herstelverblijf financieel niet langer haalbaar was. Vooral in de wintermaanden was de bezettingsgraad te laag en de subsidies vanuit de overheid onvoldoende om de kosten te dekken. “Als we hiermee door waren gegaan, zouden de verliezen blijven oplopen. Dat is niet verantwoord,” legt Marlein uit.

Door te stoppen met het verblijf, kan Klief investeren in de verdere uitbreiding van haar ambulante zorgaanbod. Zo is de rugschool, die eerder gevestigd was op Klief Zeedijk, onlangs verhuisd naar Klief Koningsstraat. Daarnaast blijven de wellnessfaciliteiten, zoals hydrotherapie, behouden als waardevolle aanvulling op het ambulante aanbod. Vanaf januari zullen ook meer revalidatie-artsen aanwezig zijn, wat zorgt voor extra mogelijkheden in therapieën en consultaties.


Klief blijft investeren in Klief Koningsstraat

Klief blijft zich inzetten voor het zorgaanbod op deze unieke locatie omdat het gelooft in de noodzaak ervan. Daarnaast wordt Klief Koningsstraat gezien als een belangrijke bufferruimte tijdens de grootschalige werkzaamheden op Klief Zeedijk. Wanneer bepaalde zones op de Zeedijk tijdelijk niet toegankelijk zijn voor therapieën, kan worden uitgeweken naar Klief Koningsstraat. Zo blijft het zorgaanbod gegarandeerd en kunnen patiënten zonder onderbrekingen geholpen worden.


Wat betekent dit voor personeel en resident?

Klief engageert zich om het personeel van het herstelverblijf goed te begeleiden in deze overgang. Voor iedereen wordt een individueel traject uitgewerkt. “We gaan met elk van de betrokken medewerkers in gesprek om te kijken welke mogelijkheden er binnen Klief zijn,” zegt Marlein. “Hun vaak onvoorwaardelijke inzet de afgelopen jaren is van onschatbare waarde geweest, en dat willen we graag erkennen.”

De voormalige residenten, die frequent op verblijf kwamen, worden persoonlijk geïnformeerd en we blijven beschikbaar voor eventuele vragen. “We begrijpen dat dit een grote verandering is,” voegt Marlein toe. “We blijven hen ondersteunen via ons uitgebreide ambulante aanbod en kunnen hen helpen bij verwijzing naar andere initiatieven indien nodig.”


Vooruitkijken

“De afgelopen jaren hebben veel mensen en organisaties, zoals onder andere de Rotary van Oostende, bijgedragen aan het herstelverblijf. Daar zijn we enorm dankbaar voor,” besluit Marlein. “Met onze focus op ambulante zorg bouwen we verder aan de toekomst. Klief Koningsstraat blijft een belangrijke pijler van ons zorgaanbod, met kwalitatieve en toegankelijke ondersteuning voor mensen die mensgerichte (revalidatie)zorg nodig hebben.”

door Louise Detollenaere 26 maart 2025
26 maart 2025
door Louise Detollenaere 28 februari 2025
28 februari 2025
Share by: