Patiënten met sportletsels of andere aandoeningen aan het bewegingsstelsel kunnen bij Klief terecht voor locomotorische revalidatie.
Na een amputatie is het noodzakelijk bepaalde bewegingen opnieuw te trainen. Bij Klief bieden we individuele revalidatieprogramma's op maat aan om patiënten voor te bereiden op een eventuele prothese en hen te helpen bij het hervatten van dagelijkse activiteiten.
Elk revalidatieprogramma wordt opgesteld met aandacht voor de specifieke wensen en doelen van de patiënt. Het revalidatieteam bestaat uit verpleegkundigen, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, orthopedisch bandagisten, rolstoelverstrekkers en gespecialiseerde psychologen om patiënten zowel fysiek als mentaal te ondersteunen.
Het uiteindelijke doel van de revalidatie na een amputatie is de terugkeer naar het dagelijkse leven en de werkomgeving. Indien er sprake is van blijvende handicaps, wordt er samen met de partner en familie gekeken naar mogelijke aanpassingen in de thuisomgeving. Huisbezoeken kunnen indien gewenst worden georganiseerd.
Locatie: Klief Zeedijk
Revalidatie na het plaatsen van een prothese is essentieel om patiënten onder professionele begeleiding te helpen bij het hervatten van dagelijkse activiteiten en zo mobiel mogelijk te worden. Klief biedt multidisciplinaire revalidatie voor patiënten met verschillende soorten protheses, waaronder heupprotheses, knieprotheses, schouderprotheses, elleboogprotheses en enkelprotheses.
Bij de revalidatie na een knie-, schouder- of heupprothese wordt u begeleid door een uitgebreid team van kinesisten, elk met hun eigen specialiteiten en ervaring. Een revalidatiearts coördineert het volledige behandeltraject en zorgt voor een vlotte overdracht naar andere disciplines, zoals verpleegkundigen, ergotherapeuten, sociaal assistenten en psychologen.
Het uiteindelijke doel van de revalidatie is een succesvolle terugkeer naar dagelijkse activiteiten. Klief ondersteunt patiënten niet alleen bij arbeidsre-integratie, maar ook bij socio-familiale opvang. Familieleden zijn welkom op teamvergaderingen en meeloopdagen, waar samen wordt gekeken naar de optimale aanpassing van de thuisomgeving aan specifieke behoeften.
Locatie: Klief Zeedijk
Na een recent polytrauma (meervoudige letsels aan het bewegingssysteem) kunt u in Klief terecht voor locomotorische revalidatie. Eén revalidatiearts begeleidt u doorheen de volledige behandeling. Zo kunt u rekenen op een vast aanspreekpunt en verloopt de overdracht naar andere disciplines altijd vlot.
De behandeling
Elke patiënt met een polytrauma is uniek. Daarom is elke revalidatie dat ook. We stellen het programma op in functie van uw doeleinden, wensen en noden. Bij uw behandeling kunt u terecht bij:
Individueel zorgprogramma
We zorgen ervoor dat uw partner en familie betrokken worden bij het revalidatieproces na een polytrauma. Als u dat wenst, nodigen we familie uit op teamvergaderingen. Ook maken we graag tijd vrij voor huisbezoek en meeloopdagen met de familie. Zo werken we samen aan uw terugkeer naar het dagelijkse leven, familiaal en professioneel.
Locatie: Klief Zeedijk
Patiënten met wervelzuilaandoeningen kunnen terecht in het David Centrum. Dat is een eenheid voor intensieve nek- en rugrevalidatie. Het revalidatieprogramma is gebaseerd op een zeer specifieke oefentherapie met speciaal ontworpen toestellen.
Rug- en nekschool
Het David Concept is een uniek en sterk wetenschappelijk ondersteund concept voor de nek- en rugrevalidatie van patiënten:
Behandeling
Een normale nek- of rugrevalidatie bestaat uit 36 sessies. Elke sessie duurt minstens 2 uur. Na een voorafgaand onderzoek bij een van de artsen van het revalidatiecentrum en een screeningsonderzoek wordt beslist of u in aanmerking komt om het programma te volgen. In functie van de eindresultaten kan voorzien worden in een nabehandelingsprogramma.
Mits een beperkte eigen bijdrage wordt de nek- of rugrevalidatie terugbetaald door de mutualiteit. In bepaalde gevallen kan het Fonds van beroepsziekten ook de kosten vergoeden.
Locatie: Klief Koningstraat
Bij patiënten met reuma blijft het correct gebruik van geneesmiddelen van groot belang om de aandoening onder controle te houden.
De revalidatie is erop gericht om:
Locatie: Klief Koningsstraat
Bij Klief staat de patiënt altijd centraal. Elk voorschrift voor locomotorische revalidatie wordt dan ook opgemaakt in functie van de specifieke behoeften van de patiënt. Een gespecialiseerd team van kinesitherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, psychologen en sociaal assistenten staat in voor de behandeling. Tijdens de revalidatie maken we bovendien tijd voor meeloopdagen, familiedagen en huisbezoeken, en nodigen we de familie uit op teamvergaderingen. Zo werken we samen aan een socio-familiale en professionele re-integratie.